Inspiratie nodig?
Wil je gaan behangen en ben je op zoek naar inspiratie voor je eigen muren? Bekijk hoe klanten hun ruimtes hebben opgefrist met ons behang. Velen gingen je al voor en ze zeggen allemaal; ‘het is een makkie om zelf te behangen’.
Dit is een uitgebreide algemene behanginstructie waardoor je een goed beeld krijgt van hoe je moet behangen. Ook als je geen behang op maat bij ons hebt besteld kun je hier waardevolle informatie uithalen. Als je wél behang op maat hebt besteld (een 'Stories special') dan krijg je ook altijd per email een op maat gemaakte behanginstructie met tekeningen, speciaal voor jouw muur.
Wil je gaan behangen en ben je op zoek naar inspiratie voor je eigen muren? Bekijk hoe klanten hun ruimtes hebben opgefrist met ons behang. Velen gingen je al voor en ze zeggen allemaal; ‘het is een makkie om zelf te behangen’.
Je hebt in dit geval 3 banen gekregen van 113 cm breed x 280 cm hoog. Dat is 339 cm x 280 cm. Je hebt dus 5 cm behang extra rondom. Dat snijd je er na afloop af.
Zorg er voor dat je het juiste gereedschap in huis hebt voordat je begint met behangen:
Meet de eerste behangbaan uit vanuit de hoek waar je begint met plakken en trek daar 5 cm vanaf. Dus bij een baan van 113 cm breed meet je tot 108 cm. Dan kun je daarna 5 cm afsnijden aan de linkerkant van baan 1.
Je moet beginnen met het trekken van een verticale loodlijn op de plek waar je de eerste baan gaat plakken. Als de eerste baan kaarsrecht geplakt wordt dan heb je minder kans dat je de daaropvolgende banen steeds een beetje schever plakt.
Markeer dit punt met een potloodstreepje.
Trek hier met behulp van een waterpas en potlood een verticale loodlijn.
Smeer de muur in met lijm tot + 5 cm over de loodlijn.
Plak de rechterkant van de eerste baan bovenop de loodlijn. Trek de baan 5 cm te ver door bovenaan. Dit gaat niet ten koste van je ontwerp want hier is rekening mee gehouden in de print zelf.
Veeg met de behangspatel vanuit het midden van de baan naar buiten toe de luchtbellen uit het behang.
Zit de baan scheef? Je kunt hem voorzichtig lostrekken en opnieuw aanbrengen want vliesbehang kan tegen een stootje.
Duw niet tegen het behang om een kiertje te corrigeren maar trek de hele baan los en plak deze opnieuw. Als je tegen het behang duwt dan kan de kier weer verschijnen als het gedroogd is namelijk.
De behangbanen zijn genummerd. Plak de volgende baan strak tegen de eerste baan aan, niet overlappend dus. Zorg dat het patroon goed aansluit. Herhaal dit bij de andere banen.
Lijmvlekken op het behang kun je afnemen met een licht-vochtige doek. Spoel de doek geregeld uit zodat je de lijm niet verder uitveegt over het behang. Herhaal dit enkele keren totdat de lijm helemaal is verwijderd.
Als alle banen geplakt zijn dan is het tijd om het overtollige behang er af te snijden. Als het behang erg nat is wacht dan een paar uur anders kan het behang gaan scheuren.
Gebruik hiervoor een scherp stanleymes en snijdt langs je behangspatel of metalen liniaal.
Geniet van je mooie wand!
Heb je nog geen behang uitgezocht? Ga dan snel naar de behangcollectie:
Drempelvrees, paniek, twijfel en klamme handjes? Het behangen van een muur kan spannend zijn! Maar geen zorgen, met de juiste tips en trucs wordt behangen een fluitje van een cent. In de meeste gevallen is het echt niet nodig om een dure behanger in te huren. Of het nu gaat om een rechttoe rechtaan muurtje of een trapgat, deze klus hoeft geen nachtmerrie te worden. Sterker nog, het kan zelfs leuk zijn om zelf je muur een make-over te geven!
In dit artikel duiken we in de wereld van het behangen. We gaan het hebben over de keuze van het juiste behang, hoe je je muur klaarmaakt voor een optimale hechting, en slimme technieken om nauwkeurig te behangen. Ook geven we handige tips voor lastige plekken. Dus rol je mouwen op en maak je klaar om de ware klusser in jezelf te ontdekken!
Het kiezen van het juiste behang kan soms een lastige klus zijn. Er is ook zoveel behang op de markt tegenwoordig! Los van de vele verschillende stijlen zoals bloemenbehang, behang met vogels, patroonbehang, goud behang of botanisch behang kun je ook kiezen uit verschillende materialen zoals of vliesbehang structuurbehang. Hieronder leggen we het verschil uit tussen deze 2 behangsoorten.
Voordat je begint met behangen is het essentieel om de muur goed voor te bereiden. Dit begint met het leegmaken van de ruimte en het verwijderen van alle spullen van de muren zoals haakjes en stopcontacten. Vervolgens is het tijd om de muur te inspecteren en eventuele problemen aan te pakken.
Een belangrijke stap is het verwijderen van oud behang of afgebladderde verflagen. Dit is cruciaal omdat nieuw behang niet goed kan hechten op een ondergrond die loslaat. Nadat de muur kaal is, kunnen eventuele beschadigingen worden hersteld. Gaatjes en scheurtjes moeten worden opgevuld met plamuursel om luchtbobbels onder het nieuwe behang te voorkomen.
Na het repareren van de muur is het tijd om te schuren als er oneffenheden op de muur zitten. Bij vliesbehang kunnen deze plekjes zichtbaar zijn, bij structuurbehang is die kans kleiner. De laatste voorbereidingsstap is het grondig schoonmaken en stofvrij maken van de muur.
Het gebruik van een voorstrijkmiddel kan de hechting van het behang aanzienlijk verbeteren. Om te bepalen of voorstrijken nodig is kun je een eenvoudige test uitvoeren. Door met een natte kwast over de muur te strijken, kun je de zuigende werking van de ondergrond beoordelen. Als de waterstreep na 5 minuten is verdwenen, heeft de muur een normaal zuigende ondergrond. Is de streep eerder verdwenen, dan is de ondergrond sterk zuigend.
Bij een sterk zuigende ondergrond is het aan te raden om een extra laag behanglijm aan te brengen of voorstrijk. Dit voorkomt dat de muur het behangplaksel absorbeert. Als je een gestucte muur hebt dan moet je altijd eerst voorstrijken. Het voorstrijkmiddel kan worden aangebracht met een roller. Het is belangrijk om de droogtijd, die op de verpakking staat vermeld, goed in de gaten te houden.
Vliesbehang is papier, het wordt ook wel fotobehang genoemd. Dit is de goedkoopste van de twee. Het is makkelijk om te behangen, makkelijk om te verwijderen en je kunt wat vaker wisselen vanwege de relatief lage kosten. Vliesbehang is niet goed afneembaar omdat het papier is. Met een licht vochtige doek en zacht wrijven kun je wel vlekken verwijderen maar pas op voor beschadigingen.
Structuurbehang vind je vaak in een linnen variant. Het geeft je ruimte een onweerstaanbare luxe en warme uitstraling omdat het op stof lijkt. Het is wat makkelijker af te nemen met een vochtige doek dan vliesbehang want het heeft een vinyl toplaag (PVC). Daarom wordt het ook wel vinylbehang genoemd. Maar het is wel een stukje hoger in prijs. Je kunt structuurbehang nog steeds zelf behangen maar het is zwaar behang dus bij brede behangbanen kun je het beste met drie personen werken. Voor de spatgrage ruimtes in huis zoals een badkamer, keukenwand of toilet is dit behang een uitkomst vanwege de waterafstotende toplaag.
Lees hier nog wat meer over vliesbehang.
Structuurbehang, ook wel linnen behang genoemd, heeft een voelbaar patroon of reliëf, waardoor het een unieke uitstraling geeft aan je muren. Het is zwaarder dan vliesbehang. Hoewel structuurbehang iets lastiger kan zijn om te verwerken dan glad vliesbehang, is het zeker niet onmogelijk voor de doe-het-zelver. Zorg ervoor dat je de juiste lijm gebruikt en genoeg handjes hebt.
Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven en je muur is in een mum van tijd behangen. Bekijk en print eventueel de algemene behanginstructie die je krijgt bij een kant-en-klaar behang uit de Stories essentials collectie.
Het behangen van je muren is geen rocket science meer. Met de juiste voorbereiding, technieken en een beetje geduld, kan iedereen een professioneel resultaat bereiken. Of je nu kiest voor een klassiek patroon of een gedurfde print, de sleutel tot succes ligt in de details. Denk aan het zorgvuldig voorbereiden van je muur, het kiezen van het juiste behangtype en het nauwkeurig aanbrengen van elke baan. Je kunt ook een video bekijken van Praxis waarin duidelijk staat uitgelegd hoe je vliesbehang moet behangen.
Nu je alle ins en outs kent, is het tijd om aan de slag te gaan. Wij helpen je graag met het ontwerpen van jouw behang omdat we ook maatwerk leveren. Bekijk de behangcollectie om inspiratie op te doen en jouw perfecte match te vinden.
Een goede voorbereiding is essentieel voordat je gaat behangen. Begin met het verwijderen van oud behang, stopcontacten en schakelaars. Repareer eventuele gaten of scheuren met vulmiddel / stucpasta en schuur de muur glad. Reinig de muur grondig met een vochtige doek en laat deze drogen. Breng vervolgens een laag voorstrijk of latex aan om de hechting te verbeteren en laat deze drogen volgens de instructies van de fabrikant. Donkere vlekken eerst wit verven als je een licht behang hebt gekozen. Vliesbehang kan doorschijnen.
Vliesbehang is doorgaans makkelijk te verwijderen. Lukt het niet? Maak dan een oplossing van warm water en behangafweekmiddel en breng dit royaal aan op het behang met een spons of roller. Laat het 15-20 minuten intrekken. Gebruik dan een behangschraper om het behang voorzichtig te verwijderen. Voor hardnekkige stukken kun je het proces herhalen. Mocht de muur daarna beschadigd zijn dan kun je deze plekken egaliseren met stucpasta.
Essentiële gereedschappen zijn:
Behangen is tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger want je brengt de lijm direct op de muur aan met een roller of blokkwast, in plaats van het onhandige gestoei met ingelijmde behangbanen. Plak nadat je de muur hebt ingelijmd de droge behangbaan op de muur. Let op: als je fotobehang/vliesbehang wél insmeert met lijm dan kan het gaan krimpen.
Schakel eerst de stroom uit en verwijder de afdekplaten. Je kunt over het obstakel heen behangen. Teken daarna een kruis op het behang waar bijvoorbeeld het stopcontact zit, zodat je weet wat je weg moet snijden straks. Let op: snijd altijd minder behang weg dan dat de afdekplaat groot is. Plaats de afdekplaten terug nadat het behang volledig is gedroogd.
Veelvoorkomende fouten zijn:
Laat het behang minimaal 24 tot 48 uur drogen voordat je meubels terugplaatst. In vochtige omstandigheden kan dit langer duren. Zorg voor goede ventilatie om het droogproces te bevorderen. Gebruik nooit een heater om het behang sneller te laten drogen, dan kan het behang gaan krimpen. Wacht met zware items of het ophangen van schilderijen tot na 48 uur om beschadiging of loslaten van het behang te voorkomen.
In de meeste gevallen kun je direct over geschilderde muren behangen, mits de verf in goede staat is en goed hecht. Zorg wel dat de muur schoon, droog en vetvrij is. Schuur glanzende oppervlakken licht op voor betere hechting. Als de verf bladdert of loslaat, moet je deze eerst verwijderen. Bij donkere kleuren kan het nodig zijn om eerst een lichte grondlaag aan te brengen om doorschijnen te voorkomen.
Als je vliesbehang hebt gekocht gebruik dan Ready & Roll van Perfax voor normaal vliesbehang. Voor structuurbehang kun je Wand & Klaar van Bison voor papier en vinyl gebruiken omdat structuurbehang zwaarder is.